Teema 15: Eetika ja IT

 Tuntud e-kommerts platvorm Amazon.com aastaid saadud kogemusi põhjal omab läbimõeldud ja konkreetne firma äritegevuse eetikakoodeksi. 

   Kõigi töötajate jaoks kehtib ühtlane käitumis juhend. Nende põhilised käitumise aspektid räägivad sellest, et töötajad peavad järgima kehtivaid seadusi ja  eeskirju (minu arust loogiline ja tavaline nõue). Kellel on tekkinud kahtlusi peab pöörduma õigusosakonna (nii suure firma puhul on isegi selline osakong olemas). Kõik töötajad peavad tegutsema Amazon.com huvides, seoselt sellega võivad tekkida konfliktid, millega jällegi tegeleb õigusosakond. Näiteks töötaja ei saa oma ametikoha tõttu saama isiklikku kasu või kui isiklikud suhted kliendiga kahjustavad objektiivset äriotsust. Kliendilt kingituse saamine on ka üks konflikte võimalus, seega selle avalikustamine on juriidilise osakonda poolt kontrolli all.

   Amazon usub kindlalt kõigile võrdsetesse töövõimalustesse ja iga kaastöötaja olulisusesse üksikisikuna. Nende poliitika ei diskrimineeri ühtegi kaastöötajat või tööle kandideerijat rassi, usutunnistuse, nahavärvi, rahvusliku päritolu, kodakondsuse, perekonnaseisu, vanuse, seksuaalse sättumuse, soolise identiteedi, poliitilise ideoloogia, vaimse puude olemasolu või muu seadusega kaitstud staatuse järgi. Võrdsete töövõimaluste tagamiseks on oluline iga kaastöötaja tugev pühendumine. Minu jaoks on see üks põhireegleid, mis peaks olema kõigis ettevõtetes. Inimesed peavad saavad töötama ettevõtte huvides ilma üldtunnustatud õigusi ja vabadusi rikkumata. Siin kohal saab mainida ka seda et Amazon pakub puhast, ohutut ja tervislikku töökeskkonda. Iga töötaja peab ise ka järgida tööohutuse ja töötervishoiu eeskirju, mis on väga õige punkt. Loogiline on ka see et tööle tulles peab inimene olla ilma illegaalsete uimastite või alkoholi mõjudeta. Oma isikliku kogemustest võin öelda et selline ilmselge asi on meie ehituste firmades rikkatud mitmeid kordi. Nii et ei ole midagi naeruväärset selles et Amazon hoolikalt kirjutab oma eetikakoodeksis kõik võimalikud aspektid et vältida arusaamatusi.

   Rääkimata sellest et Amazon töötajatel on kõrged palgamäärad, head hüved ja ajakava paindlikkus on ka meditsiini-, hambaravi-, õppemaksu- hüvitised ja lapsendamis abi.

   Vaadates üldised sätteid võib öelda, et Amazon'il on suur kogemus mille järgi nad nii hoolikalt loodud eetikakoodeksi välja mõtlesid. Ma üldistasin põhireeglid mis on seal toodut, muidugi see nimikiri on suurem ja konkreetsem, aga usun et Amazon võib olla eeskujuks teistele ettevõttele oma  töö eetika poolest.



P.S. Kuna miski pole täiuslik, on ka Amazon'il eetilised probleemid. Oma artiklis tõin vaid mõned positiivsed punktid. Ma ei pea end nii pädevaks ja ei oma täieliku infot, et üle vaadata võimalikud negatiivsed mõju.


Viited:

https://ir.aboutamazon.com/corporate-governance/documents-and-charters/code-of-business-conduct-and-ethics/default.aspx

Comments

Popular posts from this blog

Teema 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Raamaturetsensioon