Teema 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Tehnilised infolekke võimalused ja nende vältimine.

Võib eristada neli peamist tehniliste teed infolekkemises:

Visuaalne. 

Võimalus pealt kuulata või kopeerida visuaalsel kujul peegelduvat teavet, need on dokumendid, arvutimonitori ekraanil kuvatav teave. Üsna tavalised asjad mille peale ei mõtle kogu aeg: läbi kontoriakna ekraani nägemine või laual lebavatest dokumentidest pildistamise võimalus, ekraanipildistamine (screenshot) ja muu. Kasuks tuleb peegeldusomaduste vähenemine (näiteks peegeldavate prillide kasutamine), objektide valgustuse vähenemine, erinevate tõkete paigladamine et objektide valgus ei langeks võimalikku pealtkuulamistsooni.

Akustiline. 

Võimalus pealt kuulata toas toimuvaid vestlusi või telefonivestlusi. Rohkem kui 20 000 hertsi olev heli levib kergesti. Helilaine võnkumisi saab lugeda spetsiaalsete seadmete abil. Seda heli omadust tuleks arvestada juba hoone projekteerimise etapis. Võib kasutusele võtta selliseid tehnilisi kaitse vahendit nagu heli peegeldavaid materjale (näiteks poorne krohv). Akustilise teabe lekkimine on võimalik ka helisalvestite kasutamisega läbirääkimistel. Digitaalse liikluse pealtkuulamist kasutatakse erinevaid viisi, sealhulgas telefonioperaatori või Interneti-teenuse pakkuja kaudu. Enne tuleb kokku leppida, mida saab telefonivestluses arutada.

Elektromagnetiline.

Võimaldab saada elektromagnetlainete kiirgusena väljendatud andmeid, võib nende dekodeerimine anda ka vajalikku teavet. Elektromagnetväljas lühikese vahemaa tagant levivaid elektromagnetlaineid saab kinni püüda. Tehnoloogiad võimaldavad ühendada sisseehitatud seadmeid otse toiteahelatega, paigaldada need monitori või arvuti korpusesse, need võivad püüda andmeid väljund juhtmete kaudu, kõvakettale ja muudele seadmetele  salvestamise ajal, klaviatuurilt sisestamise ajal. Kaitsmise probleemi lahendamiseks on juhtmete maandamine, elektromagnetilise kiirguse allikate varjestamine, spetsiaalse tarkvara ja riistvara kasutamine pahariistvara tuvastamiseks.

Ettevõtte tegevusest tekkinud esemete, dokumentide ja jäätmete analüüsiga seotud materjal.

Tavaline prügi või tööstusjäätmed võivad olla väärtuslikud andmeallikad. Näiteks keemiline analüüs võib anda olulist teavet tootmistehnoloogia kohta. Jäätmetöötlustehnoloogia on üks osa selle riski võitlemiseks.


   Enamus tehnilise infolekke meetodid nõuavad varga jaoks allikale ligipääsetavust, teadmine selle paigutusest, vahepeal ka otse tungimist. Olulisema ohtu kujutavat tänapäevased vargusmeetodid kasutades Interneti võimalusi ja selle abil juurdepääsu.

   Teadmine nendest võimaluste olemasolust aitab riskitaset vähendada, aga on vaja ka andmeturve eriala professionaalidega suhelda et vadata üle kaitsetööriistu rünnaku ohu vältimiseks.




Viited:

https://searchinform.ru/analitika-v-oblasti-ib/utechki-informatsii/sposoby-predotvrascheniya-utechki-informatsii/ 


Comments

Popular posts from this blog

Teema 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Teema 15: Eetika ja IT

Teema 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus