Teema 8: IT proff...?

Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"? 

Proff erineb käsitöölisest selle poolest et ta täiustab eriala(valdkonna) ennast. Professionaalsuse tipp on millegi täiesti uue loomine ja mitte juba loodu kordamine.

Laias laastuses professionaal ongi käsitööline, kes omab sügavamad teadmisi ja saladusi oma valdkonnas. Tal on ligipääs oma ala kõikidele aspektidele, ta teeb oma tööd intuitiivselt ja läbimõeldult. Distsipliin, järjepidevus, vastutuse mõistmine ning suur kogemus kahtlemata iseloomustavad teda. "Proffid" oma ülesandete täitmistega vaatavad tuleviku, nad süvenevad probleemi tuuma ja kaaluvad kõiki võimalikke võimalusi selle lahendamiseks.

Käsitöölise tase eeldab teatud keskmist latti , ta teeb tööd üsna korralikul tasemel, kuid mitte kõrgemal. Temal võib olla annet ja tahtmist paremaks ja professionaalselt saada, aga võib mitte. Siin mängib rolli mitte ainult inimlikud omadused, vaid ka tavaline tahtmine. Igast käsitöölisest ei pruugi kasvada professionaal, see oleneb ka inimese eri iseloomu omadustest mis vastaksid teatud erialale. Aga see ei tähenda halba, et kõik ei saa "proffid" olla, sest enamus tööülesandeid kõikides valdkondades vajavad rutiinset täitmist keskmise keerukusega, millega väga hästi saavad hakkama nii öeldud käsitöölised. 

Comments

Popular posts from this blog

Teema 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Teema 15: Eetika ja IT

Teema 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus