Teema 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

 GNU projekti raames on enamik tarkvara spetsiifilised levitamistingimused sätestatud GNU üldises avalikus litsentsis. Copyleft on abstraktne idee, seda ei saa konkreetselt rakendada, saab kasutada ainult konkreetseid rakendusi. See on mõeldud tarkvara levitamiseks, et inimesed saaksid luua uusi tooteid olemasolevate põhjal ilma seadusi rikkumata. Tavaliselt litsents nõuab sama litsentsi alusel levitatavad tuletistööd. See tähendab et autor ise ei saa seada oma teose ega selle tuletise levitamisel mingeid lisapiiranguid. Ei ole keelatud küsida rahalist või muud hüvitist programmi koopia levitamise või programmi olulistele funktsioonidele juurdepääsu võimaldamise eest. Samas on keelatud nõuda lisatulu lähtekoodile juurdepääsu võimaldamisest. Kaks erinevat copyleft litsentsi on tavaliselt kokku sobimatud, kuna kumbki nõuab kombinatsiooni levitamist selle copyleft tingimuste alusel. Erandiks on juhud, kus kombineerimisi võimalus on konkreetselt ette nähtud, nagu näiteks LGPL. Kui copyleft ja lubavad litsentsid ühilduvad (näiteks GPL ja BSD), siis levitatakse kombineeritud koodi copyleft litsentsi tingimuste alusel.

Copyleft kasutamine stimuleerib teisi programmeerijaid muutma ja täiendama avatud koodi, Ainuüksi sel põhjusel on olemas oluline tasuta tarkvara, nagu GNU C++ kompilaator.

Mõne (kuid mitte kõigi) GNU teekide puhul kehtib copyleft kompromissvorm, GNU Lesser General Public License (GNU LGPL).

Alternatiivne copyleft vorm, GNU Affero General Public License (GNU AGPL), on kirjutatud tarkvarale, mida saab kasutada serverites. See tagab, et muudetud versioonid, mida kasutatakse teenuste üldsusele kättesaadavaks tegemiseks, avaldatakse lähtekoodina.

GNU Free Documentation License (GNU FDL) on copyleft-i vorm, mis on reserveeritud käsiraamatute, õpetuste ja muu dokumentatsiooni jaoks. See tagab kõigile tõelise vabaduse dokumente kommerts- või mitteärilistel eesmärkidel kas muudatustega või muutmata kopeerida ja levitada.



https://www.gnu.org/licenses/copyleft.ru.html

https://eopearhiiv.edu.ee/e-kursused/eucip/juhtimine_vk/722___.html

Comments

Popular posts from this blog

Teema 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Teema 15: Eetika ja IT

Teema 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus