Raamaturetsensioon

 


   On inimesi, kes lihtsalt elavad, ja on neid, kes pöörlevad seda Maad. Nende nimi on Eluarmastus, Inspiratsioon ja Avantürism... nende nimi on "Kas sina ei usu, et ma saan seda teha?! Küll Sa näed...." Nende elus on  naiste naer ja samba helid, plahvatused ja suured unistused, rikkalikud õlivärvid ja sakura lehed. Tutvuge minu uue sõbraga, hr Feynmaniga. Tema on teadlane (üks aatomipommi loojatest),  Nobeli preemia laureaat, seifikrakkija ja lihtsalt ülimalt meeldiv, huvitav ja karismaatiline mees. Ta vahetas mõtteid Einsteini ja Bohriga, tegeles kunstiga ja muusikaga. Feynman pani aluse kvantelektrodünaamikale, uuris üle jahutatud vedela heeliumi ülivoolavust ja esitas osakeste füüsikas partonite* mudeli, aga mis mulle tema isiksuses kõige rohkem meeldib, on see, et ta ei karda uusi radu, ei karda eksida.

Tema autobiograafia inspireerib mind olema tugev ja vapper inimene.

   Julge unistada  ja võid oma elus saavutada mida tahes, kirjutab Dick Feynman  raamatus “Te ju naljatate, hr. Feynman!”.  Feynmani eeskuju inspireerib mind õppima ja  avastama.  Kui sina usud endasse, areneb su saavutusvõime ja produktiivsus . Kui sa endasse ei usu, siis on väga raske ka teistel seda teha.  Kas mind saaks keegi paremini motiveerida kui mina ise? See ongi Dick Feynmani elupositsioon:  ei ole olemas sellist asja mida ma ei saaks endale lubada. 

...Dick Feynmani jaoks pole miski võimatu.  Seal, kus meie näeme suletud ust, näeb tema mõistatust, mida tuleb kohe lahendada. Richardi universumis on kõik lubatud. Tema  geenius viib lugeja selle suurepärase seikluse juurde. Raamatu lehekülgedelt näib ta karjuvat: "Kuule, ära karda , ära ole nii tõsine! Olge uudishimulikud! Olge unistajad! Naerake enda üle! Tehke  seda, mis teile  meeldib ja keda huvitab, mida teised arvavad?!" Lugege seda raamatut, kui vajate sõpra. Kui sul napib enesekindlust. Kui teil  on raske teha järgmist sammu või alustada millegi uuega. Teile  pakutakse hämmastavat huumorit ja  positiivset lugemist! Selle intellektuaalse Jokkeri heakskiitva pilgu all murrad sa ise oma hirmudega läbi seifi koodi ja sukeldud suurejoonelisse mõtete universumisse... Sest uudishimul ja meelekindlusel pole piire ning iga keeruka luku jaoks on alati olemas peavõti... ja kui teil on hetkeks kahtlusi...siis...Te ju naljatate, hr. Feynman!


*https://en.wikipedia.org/wiki/Parton_(particle_physics)



Eesti keeles:

https://rahvaraamat.ee/p/te-ju-naljatate-hr-feynman/1017167/en?isbn=9789985776452



Comments

Popular posts from this blog

Teema 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Teema 15: Eetika ja IT

Teema 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus