Teema 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

 Rick Falkvinge ja Christian Engströmi  "The Case for Copyright Reform" raamatus on välja toodut põhjalikud töötatud ja mõeldud lahendused autoriõiguste organiseerumise kohta. On tunda et autorid on väga teadlikud selles küsimuses. Pakutud reformides, andme kommerts ja mitte kommerts kasutamise kohta on arvesse võetud mõlema poolte vajadused ja vabadused, nii tarbija kui autoriõiguse omaniku. Käsitletakse ka vahendajate rolli. 

Isiklikult mulle tundus vajalik ja hästi öeldud punkt "Free Sampling". Meie maailmas kus tehnoloogiad lubavad jagada infot lihtsalt ja  kiirelt, peabki olema lubatud teiste autorite teoste kasutamine uute teoste tegemiseks (remixes, parodies). See annab tugeva tõuge artistide arengus ja mitmekesisuses. Kuna elu on kiire siis ongi vaja mitte pidurdada ja minna edasi. Küll rahvas pärast teeb oma valiku, keda kuulata või vaadata. Ja kui näiteks "remeik"  saab paremat tagasisidet kui originaal, levib ja rahaliselt hakkab tooma palju rohkem, siis võiks määrata ühekorraline kompensatsioon originaali autorile sest ta on esimene kes panustas loo sündimisele. (See on muidu minu poolt väike lahendus, mille rakendamine ei ole sugugi lihtne ja vajab mõtlemist).

Uurimise käigus viimaste muutuste kohta peale raamatu ilmumist, leidsin Euroliidu direktiivi autoriõiguste kohta digitaalsel ühtsel turul 2016 aasta oma, mis jõustus 26 märtsil 2019. Põhilised otsused on väljaannete kaitse seas, sisuloojate ja Internet-platvormide teenitud kasumi vahe lühendamine, nende kahe rühma vahelist koostööd julgustamine ning  andmeanalüüsi jaoks autoriõiguse erandeid. Enne otsuse jõustumist, change.org oli tehtud petitsioon mis kogus 4.7 miljoni allkirja direktiivi vastu. See oli seotud kartusega, et direktiiv heidutab veebipõhist väljendust, kuna nõuab veebisaitidelt litsentsi hankimist uudiste artiklitele linkimiseks. Kuigi otsus ikka jõustus, on näha et rahvas avaldab oma arvamust.


Viited:

http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

https://www.change.org/p/european-parliament-stop-the-censorship-machinery-save-the-internet?redirect=false

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52016AE5382&qid=1646772056657

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/faqs/copyright-reform-questions-and-answers

Comments

Popular posts from this blog

Teema 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Teema 15: Eetika ja IT

Teema 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus