Teema 2. Kaks erinevat nähtust

Üks põnevatest nähtuses mis oli enne veebi on IRC -  Internet Relay Chat. See sai alguse 1988 aastal Soomes. Jarkko Oikarinen projekteeris süsteemi kus mitu inimest  said korraga suhelda tekstsõnumite abil reaalajas. Sellest kasvas mitme kasutaja chat-süsteem kus inimesed ühenduvad kanalitesse, mis kannavad erinevad nimed, huvide järgi või isegi riikide järgi. IRC on vabalt kättesaadava lähtekoodiga protokoll. Üldine IRC võrgustik koosneb mitmetest ühendatud serveritest, mille külge kasutaja saab ühenduda klienttarkvara abil. Sõnumite saatmine  serverile annab võimaluse teistel kasutajatel neid lugeda. Kasutuses on erinevaid käsud, režiimid, botid (ehk spetsiaalsed programmid mis aitavad kanali kontrolli all hoida) ja palju muud.

IRC protokoll on tänapäevani kasutusel. Minu arvamusel on see andis tõuke  teiste chat-klienti arenemiseks: Slack, Discord, Signal, MS Teams, Franz...


Teine huvitav nähtus minu jaoks on LINKS. Dial-up teenus, mis sai alguse 1986. aastal ja mis lõpetati 1994. See oli mõeldud ainult Jaapani jaoks. Selle kasutamiseks oli vaja MSX arvuti, võrgu spetsiaalse modemi ja  kasutajatunnuse, mis oli vajalik ühenduse loomiseks (see oli ka omamoodi e-posti aadress, mida kasutati teistele kasutajatele sõnumite saatmiseks). 

Kõige põnevam selle asja juures on  see, et võrk sisaldas mitmeid graafilisi "multiplayer" võrgumänge ja veel ka rollimängusüsteemi, mis meenutas tuntud laua-fantaasiarollimängu Dungeons & Dragons. Süsteemis  oli mängujuht, originaalstsenaarium ja teised mängijad kes võiksid omavahel ühendust võtta ja koostööd teha.



Viited:

http://www.cqham.ru/ircinfo.htm

http://www.macobserver.com/tip/2002/04/04.1.shtml

https://www.msx.org/wiki/The_LINKS_(Network)

Comments

Popular posts from this blog

Teema 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Teema 15: Eetika ja IT

Teema 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus