Teema 1. Põnevad IT-lahendused

    Infotehnoloogia on töökäik mille sees on info loomine, edastamine, salvestamine, tundmine ja nende käikude realiseerimine. Selle põhjal võin kirjeldada oma arvamusel huvitavad lahendusi.

    Käeline IT (antiik ajast kuni teise poole XIX sajandi). Põhi infotehnoloogia oli sulg, raamat, tindipott, elementaarsed loendamise instrumendid. Info edastamine toimus hobupostiga, Euroopa riikides kasutati mehaanilist telegraafi. Tehnoloogia põhieesmärk on teabe esitamine ja edastamine õiges vormis.

    Telegraaf on üks olulisematest asjast IT lahenduse hulgast. Selle leiutamisega on seotud mitmeid katseid ja variandid. Aastal 1794 Claud Chappe leiutas mitte-elektrilise telegraafi. 1809a. leiutas Samuel Soemmering telegraafi mis kasutas 35 veega kullav elektroodi. Peale seda kui William Sturg leiutas elektromagneti sai elektroonilise side algus.

    IT arenguga on muutunud ka ühiskonnaelu ja vaba aja veetmise mudelid. Esimene graafiline arvutimäng sai "Space war" 1961a.  tehtud PDP-1 arvutil. 1972a. Nolan Bushnell asutas "Atari" esimese arvutimängude ettevõtte. Samal ajal on tehtud esimene video mängukonsool "Magnavox Odyssey". Mängukonsoolide turg on arenenud suhteliselt lihtsatest elektroonilistest televisioonimängusüsteemidest, nagu Pong, tänapäeva võimsateks multifunktsionaalseteks mängusüsteemideks.


Pean neid kolme lahendust IT arengus väga olulisteks verstapostideks.

Teabeedastuse "käsitsi meetod" on teabe edastamise aluspõhimõte. Telegraafi leiutamine on järgmine samm side ja andmeedastuse arendamisel, mis toob kaasa protsesside kiirenemise ja paneb aluse järgmistele lahendustele.

 Mängukonsooli loomine on samuti oluline samm, mis mõjutas sotsiaalseid sfääre, suhtlusviise ja infoedastust. Mängutööstuse areng on toonud kaasa uute valdkondade ja vastavalt sellele  ka uute töökohtade loomise IT-valdkonnas.


Viited:

https://cde.osu.ru/demoversion/course157/text/1.3.html?fbclid=IwAR3_kl2ELn6TyHty7qq4R0Eg_zqOOGLVbLVZZDu7lxWcxRkQ1a5jcYTVkZU

https://ktonanovenkogo.ru/voprosy-i-otvety/informacionnye-tekhnologii-chto-ehto-takoe.html?fbclid=IwAR1S0L_ktjKM-ymKTESqpqkKO29zbRWh3a5kX7x9DAeBu3Fsggqnlut4MxY#informac

https://et.eferrit.com/elektrilise-telegraafi-ja-telegraafia-ajalugu/

Comments

Popular posts from this blog

Teema 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Teema 15: Eetika ja IT

Teema 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus